• huMagyar
  • enEnglish

Láthatatlan Kiállítás Budapest

Láthatatlan Kiállítás – amikor az érzékeid vezetnek…

Karitatív

A Láthatatlan Kiállítás jelenleg 9 látássérültnek ad főállásban munkát. Emellett 5 látássérültet foglalkoztatunk egyszerűsített munkavállalói szerződéssel. Azt tapasztaljuk, hogy az sajnos előítéletek még mindig élnek, mert amíg látókból válogathatnak a munkáltatók, nem szívesen alkalmaznak vak munkavállalókat. Célunk, hogy ezt a gondolkodásmódot megváltoztassuk, lehetőséget nyújtva számukra arra, hogy az élet különböző területein bizonyíthassák hozzáértésüket, tudásukat. A Láthatatlan Kiállítás bevételéből tudjuk vakok fizetését finanszírozni, hiszen nekik  nem segélyre van szükségük, hanem emberhez méltó munkára, amit az intézményünk teremt meg nekik.

Nem csak a munkáltatókban él az előítélet, hanem az iskolákban is még mindig probléma a fogyatékkal élő gyermekek beilleszkedése, hiszen évtizedekig külön, speciális intézményekben tanultak. Az elmúlt évek során a vak gyerekek a látókkal kezdtek iskolába járni, ami számukra egy nagy lehetőség. Sajnos gyakran még mindig kirekesztve érzik magukat, hiszen a diákok, akár még a tanárok sem tudják, hogyan kell viselkedni a jelenlétükbe. Nincsenek tisztában azzal, hogy használhatják-e „látás”, „nézés” szavakat, hogyan kell segíteni nekik megfelelően. A kiállítás keretein belül szeretnénk megmutatni, hogy a vakok is teljesen hétköznapi emberek, szeretnénk megtanítani a felnövekvő nemzedéknek, hogyan kell jól segíteni nekik, hogyan kell velük viselkedni. Az egy órás túra alatt a diákok megismerik a vakok világát, és vezetőjük segítségével megtanulják a nem látó társaikkal való kommunikációt.

A Láthatatlan Kiállítás Budapest az alábbi kulturális intézmény áll szoros együttműködésben hogy együttes erővel felhívjuk a figyelmet a látássérültekre.

Szentendrei Skanzen, ahol Érzékenyítő szobát hoztunk létre 2010-ben.

– Wekerlei napok, Érzékenyítő előadásokat tartunk  2009-ben és 2010-ben.

– Ferences Gimnázium – TESZI – érzékenyítő előadások

– Aquincum, Érzékenyítő szoba berendezése és üzemeltetése 2010 nyarán

– Vöröskereszttel folyamatosan együttműködünk 2010 óta, Érzékenyítő programok szervezünk, egyedülálló elsősegélynyújtó előadás hoztunk látássérülteknek, megtanulhatták többek között a vérzések csillapítási módját, teendőket baleset esetén.  Illetve véradást támogatja a kiállítás.

– Eleven Park és az Orczy Kalandpark nagyobb rendezvényein részt veszünk, hogy a gyerekekkel megismertessük a vakságot

– Nemzeti Múzeummal, Ludwig Múzeummal  és Bárkaszínházzal folyamatosan közös programokat szervezünk, melynek keretében az intézmények dolgozóinak bemutattuk a vak világot, ezáltal vak látogatók esetén is teljes élmény tudnak biztosítani.

–  Kincskeresők Óvodába látogattunk, ahol a kis ovisokkal megismertettük a a vakság fogalmát, vakok életét és a vak-vezető kutyát.

A Gyerekszigeten hétvégente vártuk a piciket képességfejlesztő játékokkal és botorkálóval.